Христо Христов

Online music competition

Виола – Директор на конкурса за САЩ

Роден е в България и се присъединява към Симфоничния оркестър на Мисисипи като асистент на главната виола през 2004 г. Той има бакалавърска степен по виола от Държавната музикална академия в България. Докато е в родината си, Христо свири като асистент на главна виола в Държавната опера и филхармония във Варна, както и в Нов симфоничен оркестър в София.

От 1994 г. до 1997 г. е асистент на главната виола в Лиричния театър на Европа – театър, който е изнесъл повече от 250 представления във Франция, Испания, Италия, Германия, Швейцария, Португалия и Нидерландия. През 2005 г. Христо получава магистърска степен по виола от Югоизточния университет в Луизиана. По време на следването си участва в симфоничния оркестър на Батън Руж и работи със симфоничния оркестър на Акадиана и оркестъра на Дружеството за изпълнителски изкуства „Джеферсън“. От 2004 г. до 2014 г. Христо е член на Симфоничното дружество на Мисури и свири като асистент на главната виола със Симфоничния оркестър на Мисури за фестивала „Летни нощи“ в Колумбия, щата Мисури.

Христо е основател и координатор на струнен квартет „Джаксън“, който от 2007 г. насам е предоставил над 300 услуги в района на Джаксън, щата Мисисипи.

През 2013 г. Христо основава организация, наречена „Детски музикален театър на Мисисипи“, която включва стотици деца в своите представления. Той е неин изпълнителен директор от самото ѝ основаване.

Основател е на Струнното студио „Орфей“, част от неговата компания „Орфей мюзик“, която предоставя програма за обучение по струнни инструменти в няколко държавни и частни училища в района на Джаксън, щата Мисисипи.

Жури

онлайн музикален конкурс

Орлин Горанов

Поп звезда и изпълнител на едни от най-великите български песни.

онлайн музикален конкурс

Проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак

Професор по класическо пеене

онлайн музикален конкурс

Костадинка Николова

Сопран, преподавател по класическо пеене.

онлайн музикален конкурс

Христо Христов

Виола – Директор на конкурса за САЩ

онлайн музикален конкурс

Цветелина Нахабедян

Специалист по модерен и класически балет

онлайн музикален конкурс

Константин Топалов

Директор на конкурса