Костадинка Николова

Онлайн музикален конкурс

Сопран, преподавател по класическо пеене в НУИ „Д. Христов“, Варна.

Родена е в град Варна на 27.8.1964 г. През 1983 г. завършва СМУ „Д. Христов“, сега НУИ „Д. Христов“, със специалност класическо пеене в родния си град. От 1985 до 1990 г. учи в ДМА „Панчо Владигеров“ в класа по оперно пеене на Констанца Вачкова.

Като студентка получава три години специалната стипендия на името на Катя Попова, която се присъжда, обикновено за една година. Участва в множество спектакли на учебния театър към консерваторията. През 1990 г. завършва с отличие академията, с няколко готови роли.

През 1988 г. дебютира на сцената на Варненската опера в ролята на Норина от операта „Дон Паскуале“ на Доницети. През 1989 г. спечелва конкурсите в операта в Пловдив и музикалния театър „Стефан Македонски“ в София. Певицата предпочита да пее на оперна сцена и до 1992 г. е артист-солист на операта в град Пловдив.

От 1992 до 2013 г. поддържа лиричния и лирико-колоратурния репертоар в операта в родния си град Варна. През 1996 г. печели поощрителна награда на конкурса за млади оперни певци „Борис Христов“ в София.

В репертоара ѝ са над 20 оперни заглавия, между които: Деспина от „Така правят всички“ на Моцарт, арията „Мадмоазел Зилберкланг“ от „Театралният директор“ на Моцарт, Памина от „Вълшебната флейта“ на Моцарт, Церлина от „Дон Жуан“ на Моцарт, Констанца от „Отвличане от сарая“ на Моцарт, Розина от „Севилският бръснар“ на Росини, Норина от „Дон Паскуале“ на Доницети, Адина от „Любовен еликсир“ на Доницети, Джилда от „Риголето“ на Верди, Елизабет от „Дон Карлос“ на Верди, Лейла от „Ловци на бисери“ на Бизе, Лиу от „Турандот“ от Пучини и други.

През годините прави много камерни концерти с българска, френска, руска музика, италиански канцонети, песни на Верди и други.

В репертоара ѝ са също 9-та симфония от Бетовен и „Реквием“ от Моцарт.

Пяла е на оперните сцени както в Европа, така и извън стария континент, като например: Гърция, Кипър, Турция, Египет, Германия, Холандия, Франция, Италия, Испания, Португалия, Монако, Русия, Литва и други.

През 2007 г. издава компактдиск с руски романси от Чайковски и Рахманинов, с пианиста Тодор Петров.

В Златния фонд на БНТ има запис с нейно участие в ролята на Лиу от операта „Турандот“ на сцената на НДК, заедно с Калуди Калудов от 2004 г. Има записи в радио Москва и БНР.

От 2010 г. до момента преподава в НУИ „Д. Христов“ по класическо пеене. Нейни ученици са носители на награди и биват успешно приемани в музикалните академии както у нас, така и в чужбина.

Жури

онлайн музикален конкурс

Орлин Горанов

Поп звезда и изпълнител на едни от най-великите български песни.

онлайн музикален конкурс

Проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак

Професор по класическо пеене

онлайн музикален конкурс

Костадинка Николова

Сопран, преподавател по класическо пеене.

онлайн музикален конкурс

Христо Христов

Виола – Директор на конкурса за САЩ

онлайн музикален конкурс

Цветелина Нахабедян

Специалист по модерен и класически балет

онлайн музикален конкурс

Константин Топалов

Директор на конкурса